De nadelige consequenties van subsidie bestrijden met … subsidie?!

RVO.nl:

Binnen het GLB wordt onder andere de regeling voor directe inkomenssteun uitgevoerd. Een boer die voldoet aan milieu- en duurzaamheidseisen krijgt in 2020 € 260 basispremie per hectare.

ToekomstGLB.nl:

Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling: “In Nederland en omgeving slaan de hectaretoeslagen vooral neer in de grondprijs. Die is kunstmatig hoog. Dat is lastig voor toetreders, voor nieuwe boeren.”

Boerenbusiness.nl:

Camiel Verhagen, bedrijfsadviseur van Accon avm: “Boerenbedrijven worden meer waard. Dat geldt vooral voor de grondgebonden bedrijven. De grondprijs staat niet in verhouding tot de opbrengsten. Grond dat in maatschap wordt gebracht, wordt in de maatschapsakte doorgaans tegen verpachterswaarde opgenomen. De verpachterswaarde is ongeveer de helft van de vrije waarde. Zelfs dan is de bedrijfswaarde in veel gevallen nog te hoog voor opvolgers om het bedrijf over te kunnen nemen”.

NAJK.nl:

De steun voor jonge boeren blijft belangrijk om de opvolging, ontwikkeling en optimalisering van de agrarische sector te stimuleren. André Arfman, voorzitter NAJK: “Wij vragen de politiek om ook in de nationale begroting een substantieel bedrag op te nemen om jonge boeren en tuinders te stimuleren het bedrijf over te nemen en hen te ondersteunen in hun ontwikkeling.”

Accountant.nl:

Nieuwsbericht 1 december 2017: “Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor startende jonge boeren. Er is een groeiende groep jonge ondernemers die graag een boerenbedrijf wil starten. Het fonds kan hierbij helpen.”

Samenvatting:

De GLB-hectaretoeslagen drijven de grondprijs op. Daardoor worden de overnamekosten voor jonge boeren steeds hoger. De Nederlandse overheid springt bij met extra subsidie voor de jonge boeren.
Worden hier de gevolgen van subsidie bestreden met méér subsidie?

(Tekst ook gepubliceerd in Landwerk, nummer 5/6, 2017)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *